http://alvankechik.blogspot.com/

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Saturday, 29 October 2011

kiSah SeRAm : BanGlo kayanGan SeksyeN 12




hii semuaa....
sbenarnyew tadii, ter stalker fb mmber.. nampak plak citer psal rumah BANGLO KAYANGAN ney kt seksyen 12 shah alam.. dengar2 cerita rumah ney aaa.aaaa.aa menyeramkan...!! so ak pown try la search sejarah rumah ney sbb kt fb member ak tuw tk der lak cerita... nk dipendekkan cerita.. ney la yg ak dpt..


Saya terjumpa site your site masa tengah Google rumah hantu Seksyen 12 (nak tengok if ada orang pernah pergi rumah tu, sebab saya dah lalu rumah tu 2 kali, rasa tak best. )
Actually rumah tu bukan rumah Mona Fandey. So memandangkan you’re not sure of it’s story, I nak ceritakanlah. Sebab I berkawan dengan orang-orang yang kenal anak tuan rumah tu. Tapi saya tak nak la nama dipublishkan ke apa, because to be honest, I tak rasa best la nak ceritakan, tapi nak kongsi cerita jugak ahahhaha.
So anyway, rumah tu dulu tanah kosong. And tuan rumah tu beli lah tanah tu, nak buat rumah. Orang-orang construction dah cakap awal-awal kat tuan rumah tu, that tanah tu keras sikit. Tapi tuan rumah ni tak percaya benda-benda ni, and dia insist nak buat juga.
So bila dah siap semua, ukur la saiz tingkap and pintu rumah tu. The next day datang bawak cermin semua, tapi tak muat, terbesar lah, terkecil lah. So ukur lagi, the next day, same thing happens. Cermin tak muat jugak. Dah berkali-kali ukur, sampai orang construction tu cakap mmg tak boleh nak buat apa. So rumah tu kena abandoned, tuan rumah tu beli tanah kat Seksyen 7, and buat rumah kat situ.
Tak tahu la kalau diorg ada try panggil ustaz ke or kena kacau ke, but basically tu la asal-usul Banglo Kayangan tu.
Ok skrang cerita I pulak haha.
Ada one time tu tahun lepas, I paksa kawan I bawak lalu rumah tu, sebab selalu sangat diorg cerita pasal rumah kawan diorang ni, tapi I pernah2 tgk. So kawan I bawak, time petang. Masa lalu tu, I nampak ramai “orang” kat pembukaan tingkap-tingkap and pintu kat situ.
The second time I lalu is Khamis malam Jumaat baru-baru ni, sebab kawan I sorang lagi pulak nak tgk. I tak pandang dah rumah tu, tapi bila lalu I rasa kena tolak. Yang kawan I tu pula, terdiam je.
Dah sampai rumah baru dia cerita, lalu je rumah tu, dia dengar orang jerit kuat sangat sampai kereta bergegar (tapi yang lain tak rasa apa). And all the way back (kitorg sempat singgah 7-11 lagi), dia keep on dgr orang menjerit2, orang cakap-cakap, orang tgh marah2. Bising sangat katanya, sampai kitorg panggil pun dia tak dgr. Ada one point dia tanya if ada benda ikut dia balik.
Nasib baik rumah dia ada ayat Al-Quran dekat pintu rumah. Dia masuk je rumah, suara-suara semua terus berhenti.
Oh terlupa plak.
Terlupa nak cakap yg tanah tu memang dah berhantu. Bukan rumah tu.
Asal-usul macam mana tanah tu berhantu, I tatau. Tapi ada dgr rumors yang Seksyen 12 tu tempat diraja or something like that. I tak berapa sure sangat sebab orang yang bercerita tu pun tak berapa tahu sangat. Something along the lines yang tanah keramat macam tu lah.
Ada orang cakap Seksyen 12 tu ada roh/hantu sultanah selangor dulu2 slalu ronda area tu. Kata orang dia ada belajar ilmu-ilmu ni semua. Again, saya tak sure kesahihan dia, tapi orang cakap kat Seksyen 12 tu la tempat dia buang or simpan belaan dia.
Kawan-kawan I duduk Shah Alam cakap, rumah tu tak sescary terserempak dengan jelmaan sultanah tu.
I akan try tanya lagi, kalau jumpa anything new or facts, nanti I share lagi lah.
tq tq

Percaya atau tidak? Semuanya terpulang kat korang:-)Jika korang ada sebarang komen,bolehla komen kat box bawah tu.Kongsi la jugak cerita korang dengan pembaca dan bloggers lain.Hehe..Ok setakat ini jer untuk harini...

p/s: creditby http://www.hafizstory.com/2011/03/cerita-disebalik-banglo-kayangan/






2 comments:

  1. huhuhuhuhu...menakut jugak la..seram bulu roma kaka...mlm nie tidur bukak lampu punya la.hihihi

    ReplyDelete
  2. yessss.... jgn lupe ambik wuduk skali taw.. ha3..

    ReplyDelete